7 módja annak, hogy megőrizd családi örökséged a következő generáció számára

Közzétéve
2024. Január 12.
A cikk írója

Értelmes ötletek, amelyekkel olyan örökséget hagyhatsz hátra, amelyet gyermekeid és unokáid örökre megbecsülnek.

Nem kell, hogy extravagáns vagy drága legyen egy generációkon átívelő örökség létrehozása. Összeállítottunk egy listát azokról a gyors és egyszerű módszerekről, amelyekkel már most elkezdheted a családi örökség megőrzését. Fiatalabb rokonaid örökké hálásak lesznek érte.

1. Rajzold fel a családfádat

Őrizd meg családi történeteidet örökre, egy családfára felrajzolva. A családfád egy helyen dokumentálja családod összes tagját, így remekül megoszthatod más rokonokkal is. Online családfa-építőből is van jópár, érdemes az egyiken nekikezdeni.

Kezdd el a már ismert információk hozzáadásával, és kérdezd meg a rokonaidat, akik segíteni fogják a családfád növekedését felfelé és lefelé. Azután akár ezt ki is lehet nyomtatni és akár a falra tenni. Evvel kincset érő emléktárgyat készíthetsz a családod számára.

2. Végezz el egy DNS-tesztet

Készítsd fel családodat a jövőre azzal, hogy egy DNS-teszttel betekintést engedsz a múltjukba. A DNS-teszt elvégzése nagyon kevés erőfeszítést igényel (csak egy gyors nyálminta), de az eredmények értékes ismereteket adhatnak az egész családodnak a származásukról. Kiderítheted etnikai származásod és találhatsz új hozzátartozókat egy egyszerű DNS-teszttel.

3. Családtörténeti krónika írása

Gyűjtsd össze az összes családi feljegyzést, levelet és örökséget, és készítsd elő, hogy generációkon keresztül továbbadhasd őket. Genealógiai feljegyzések milliárdjai kereshetők akár online is, így minden eddiginél könnyebben feltárhatod a családod legfontosabb mérföldköveinek részleteit.

Ha a leleteidet értékes emléktárgyakká szeretnéd alakítani, mutasd meg őket egy albumban, vagy egy emlékkönyvben. Mi ebben segítünk, hogy profi módon elkészítjük a könyvedet a neked elküldött kérdéseke adott válaszaid alapján. Összeállítjuk a családi archívumodat, és a kész terméket egy egyedi élettörténet könyvben mutatjuk be, amelyet örökre megőrizhetsz. Pár kattintással könnyen megkezdheted ehhez a munkát az Életed Története weboldalon.

4. Áss el egy időkapszulát

Az időkapszulák szórakoztató és érdekes módja a családi emlékek megőrzésének. Töltsd meg a tárolót bármivel, amit érdemesnek tartasz (a fentebb említett iratok és családi emlékkönyv is alkalmasak erre), és temesd el valahol, ahol még évekig hozzáférhető lesz. 

Ezután hagyj utódaidnak utasításokat, amelyekben elmagyarázod, hogy mikor kell kinyitni a kapszulát, és annak mi a célja. A halálod után evvel nemcsak megható emléket hagysz majd magad után, hanem ez a társadalomtörténet egy érdekes darabkája is lehet a jövő családtagjai számára.

5. Hang- vagy videofelvételek rögzítése

Az egyik leghatásosabb emlék, amit szeretteid a halálod után is megőrizhetnek rólad, egy videó- vagy hangfelvétel. Felvehetsz egy személyre szabott üzenetet, vagy készíthetsz egy összeállítást a meglévő családi felvételekből, amelyeket az idők során készítettél.

6. Idővonal létrehozása

A családfához hasonlóan az idővonal is a legértékesebb családi pillanatokat és mérföldköveket ábrázolja az évek során. Ha digitálisan készíted el az idővonalat, akkor az örökre elérhető marad a családod számára. Írd le a fontosabb mérfölköveket, mint születés, iskola, karrier lépcsőfokok, házasság, .. és rendezd egy vonalra rá évszámokkal ellátva.

7. Végrendelet írása

Talán az első dolog, amit fontolóra kell venni, amikor arra készülsz, hogy hagyatékot hagyj hátra, az a végrendelet megírása. 


Ahogy öregszel, elkerülhetetlenül elkezdesz azon gondolkodni, hogyan fognak rád emlékezni. Milyen örökséget hagysz majd magad után? Oszd meg gondolataidat az Életed Története közösséggel a Facebookon, vagy az Instagramon.

Szüleid történetei gyönyörű, személyre szabott egyedi könyvben összeszedve

Új borító design
Életed története könyv nő kezében

A saját könyved és az egész folyamat 29.000 Ft

Megrendelés